De waterhardheid van het kraanwater in Oosterbeek ligt rond de 6,20 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Oosterbeek biedt plaats aan 11.410 inwonenden. Dit is een relatief kleine woonplaats. Oosterbeek bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Renkum.
Mensen kunnen hardheid van 6,20 dH misschien "OK" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douche?.
Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 6,20 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.
*Er is verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,20 dH in Oosterbeek**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.
Rekensom voor 6,20 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oosterbeek is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 6,20 naar 0 dH te verminderen.