De minimale hardheid van het leidingwater in Oosterhesselen is ongeveer 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub drinkwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.
Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Oosterhesselen is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.
Oosterhesselen biedt plaats aan 1.905 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Oosterhesselen bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Coevorden.
De beleving van een gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 dH "normaal" vinden en het schrobben van de badkamer aanvaarden.
Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.
*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 dH in Oosterhesselen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.
Berekening voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.
Kalkvrij water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oosterhesselen is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.