De waterhardheid van het leidingwater in Oosterstreek (Easterstreek) ligt in de buurt van 6,90 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag.
Oosterstreek is een kleine woonplaats met 540 inwonenden. Oosterstreek ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Weststellingwerf.
De gewaarwording van een gegeven hardheid is nogal subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,90 dH "OK" vinden en dus het ontkalken van de badkamer voor lief nemen.
Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.
*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,90 dH in Oosterstreek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 6,90 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Een ieder ervaart volledig onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oosterstreek is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,90 naar 0 dH te reduceren.