6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Oosthuizen. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.
Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Oosthuizen is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Oosthuizen is een zeer kleine woonplaats met 3.260 inwonenden. Oosthuizen ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zeevang.
De indruk van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Iemand kan zo een hardheid van 6,00 dH "OK" vinden en het schoonmaken van de douche dulden.
Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.
*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Oosthuizen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.
Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.
Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.
Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oosthuizen is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.