12,50 dH. Zo hard is het leidingwater in Oostwold. Dit geldt als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Oostwold biedt plaats aan 1.530 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Oostwold ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Oldambt.
De beleving van een vastgestelde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 12,50 dH "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de douche aanvaarden.
Water met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.
*Er is verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 12,50 dH in Oostwold**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.
Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.
Rekensom voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oostwold is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.