7,20 dH. Zo hard is het drinkwater in Opeinde. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.
Opeinde is een kleine woonplaats met 1.675 inwoners. Opeinde ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Smallingerland.
De waarneming van een bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,20 dH "heel gewoon" vinden en dus het boenen van de kranen accepteren.
Water met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 7,20 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.
*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 7,20 Duitse graden in Opeinde**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.
Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 7,20 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.
Een ieder beleeft kalkvrij water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Opeinde is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,20 naar 0 Duitse graden te verminderen.