De waterhardheid van het drinkwater in Opende is ongeveer 9,00 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.
Opende biedt plaats aan 2.445 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Opende ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Grootegast.
De perceptie van een bepaalde hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 9,00 Duitse graden "prima" vinden en het boenen van de tegels dulden.
Water van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 9,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.
*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,00 dH in Opende**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.
Feit is dat alleen met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 9,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Opende is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 9,00 naar 0 dH te reduceren.