Waterhardheid Oploo (Sint Anthonis)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
9,97
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Oploo heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Oploo is 9,97 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Oploo telt 1.865 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Oploo maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Sint Anthonis.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Oploo

U kunt een hardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Oploo objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Oploo**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oploo

Calculatie voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Oploo?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oploo is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.