De hardheid van het leidingwater in Ospel (D’Oospel) is om en nabij de 8,23 dH. Dit is behoorlijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 8,23 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,37 kilogram kalkdeeltjes.
Ospel is een kleine woonplaats met 4.065 inwonenden. Ospel is onderdeel van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Nederweert.
U kunt hardheid van 8,23 dH wellicht "OK" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 8,23 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.
*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 8,23 dH in Ospel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een getal verouderd zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 8,23 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,23 dH x 180m3 = 26,37 kilogram kalk.
Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ospel is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 8,23 naar 0 Duitse graden terug te dringen.