6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Oterleek. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.
Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Oterleek is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.
Oterleek telt 635 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Oterleek ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.
De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en het schrobben van de tegels dulden.
Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.
*Er is debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Oterleek**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oterleek is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.