Het water in Oud-Alblas heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Oud-Alblas is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.
Oud-Alblas is een kleine woonplaats met 2.185 inwonenden. Oud-Alblas maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.
De beleving van een vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "prima" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche accepteren.
Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.
*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt de mineralen in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Oud-Alblas**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is duidelijk dat alleen met zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.
Zacht kraanwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oud-Alblas is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.