4,98 dH. Zo hard is het water in Oud-Beijerland minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.
Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Oud-Beijerland is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.
Oud-Beijerland is een betrekkelijk kleine woonplaats met 23.440 inwonenden. Oud-Beijerland bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Oud-Beijerland.
De waarneming van een gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "prima" vinden en dus het ontkalken van de douchewand dulden.
Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.
*Er is debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Oud-Beijerland**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.
Feit is dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Onthard water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oud-Beijerland is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.