Waterhardheid Oud Ootmarsum (Dinkelland)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
14,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,80 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Oud Ootmarsum. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter kraanwater. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Oud Ootmarsum is 14,40 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Oud Ootmarsum is een zeer kleine woonplaats met 340 inwoners. Oud Ootmarsum ligt in de gemeente Dinkelland. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Oud Ootmarsum

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,80 Duitse graden "prima" vinden en dus het boenen van de douche aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat water van 6,80 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Oud Ootmarsum objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,80 dH in Oud Ootmarsum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Oud Ootmarsum

Calculatie voor 6,80 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Oud Ootmarsum?

Praktisch iedereen ervaart onthard leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oud Ootmarsum is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,80 naar 0 dH terug te dringen.