4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Ouddorp minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.
Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Ouddorp is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.
Ouddorp telt 5.710 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Ouddorp maakt deel uit van de gemeente Goeree-Overflakkee. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.
Men kan een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.
Water van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.
*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Ouddorp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het staat vast dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.
Een ieder ondervindt volledig zacht kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ouddorp is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.