De hardheid van het water in Oudenbosch ligt rond 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalk.
Oudenbosch is een betrekkelijk kleine woonplaats met 12.245 inwoners. Oudenbosch hoort bij de gemeente Halderberge. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
De ervaring van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,84 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand aanvaarden.
Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,84 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.
*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,84 dH in Oudenbosch**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting zijn verouderd.
Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 7,84 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oudenbosch is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,84 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.