Het water in Oudenhoorn kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.
Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Oudenhoorn is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.
Oudenhoorn is een zeer kleine woonplaats met 1.160 inwoners. Oudenhoorn is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nissewaard.
Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.
Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Oudenhoorn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.
Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.
Een ieder ondervindt volledig onthard kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oudenhoorn is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.