Waterhardheid Oudeschoot (Heerenveen)

Zacht
0
6,70
dH
6,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,70 dH. Zo hard is het water in Oudeschoot (Aldskoat) minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Oudeschoot (Aldskoat) is 6,90 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Oudeschoot is een kleine woonplaats met 1.490 inwonenden. Oudeschoot maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Heerenveen.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Oudeschoot

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,70 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 6,70 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Oudeschoot waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 6,70 dH in Oudeschoot**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oudeschoot

Rekensom voor 6,70 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Oudeschoot?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oudeschoot is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,70 naar 0 Duitse graden te reduceren.