7,50 Duitse graden. Zo hard is het water in Oudewater. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.
Oudewater is een kleine woonplaats met 7.950 inwoners. Oudewater is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Oudewater.
De waarneming van een gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,50 dH "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.
Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt de mineralen in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 7,50 dH in Oudewater**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.
Feit is dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 7,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.
Praktisch iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oudewater is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,50 naar 0 dH te verminderen.