Het kraanwater in Oudezijl kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 12,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.
Oudezijl bevindt zich in de gemeente Oldambt. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.
De beleving van een vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 12,50 Duitse graden "OK" vinden en dus het (schoon)poetsen van de kranen voor lief nemen.
Water met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat water van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.
*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Oudezijl**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.
Calculatie voor 12,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Iedereen ervaart volledig onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oudezijl is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 12,50 naar 0 dH terug te dringen.