Het kraanwater in Oudkarspel kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.
Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Oudkarspel is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.
Oudkarspel biedt plaats aan 4.050 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Oudkarspel hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Langedijk.
De gewaarwording van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de douche accepteren.
Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag.
*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Oudkarspel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.
Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.
Onthard kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oudkarspel is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.