7,34 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Overlangel. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Overlangel is 10,98 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.
Overlangel hoort bij de gemeente Oss. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,34 Duitse graden "normaal" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.
*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Overlangel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.
Een ieder ervaart zacht water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Overlangel is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.