Waterhardheid Overslag (Terneuzen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Overslag. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Overslag is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Overslag is een kleine woonplaats met 245 inwoners. Overslag is onderdeel van de gemeente Terneuzen. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Overslag

Iemand kan hardheid van 6,38 dH wellicht "OK" vinden. De ervaring van de bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Overslag objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Overslag**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Overslag

Rekensom voor 6,38 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Overslag?

Iedereen beleeft zacht drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Overslag is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 dH terug te brengen.