6,38 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Ovezande minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Ovezande is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.
Ovezande is een kleine woonplaats met 1.155 inwoners. Ovezande maakt deel uit van de gemeente Borsele. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.
De beleving van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.
Water met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,38 dH in Ovezande**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.
Rekensom voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Praktisch iedereen ondervindt onthard kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ovezande is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te dringen.