7,30 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Paasloo. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.
Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Paasloo is 8,10 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.
Paasloo biedt plaats aan 390 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Paasloo ligt in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Steenwijkerland.
De ontvangst van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 7,30 dH "prima" vinden en het schrobben van de tegels aanvaarden.
Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 7,30 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 7,30 Duitse graden in Paasloo**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.
Het is een feit dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.
Rekensom voor 7,30 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.
Onthard leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Paasloo is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse graden terug te brengen.