6,30 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Peins. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter kraanwater. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkvormende deeltjes.
Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Peins is 6,70 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Peins is een kleine woonplaats met 270 inwoners. Peins maakt deel uit van de gemeente Franekeradeel. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
Men kan een hardheid van 6,30 dH wellicht "normaal" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.
Water met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 6,30 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,30 Duitse graden in Peins**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een getal zijn verouderd.
Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 6,30 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag.
Iedereen beleeft onthard kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Peins is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,30 naar 0 dH te reduceren.