Het kraanwater in Pieterburen heeft een waterhardheid van 12,50 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.
Pieterburen is een kleine woonplaats met 435 inwoners. Pieterburen bevindt zich in de gemeente De Marne. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.
Sommige mensen kunnen hardheid van 12,50 dH "heel gewoon" vinden. De indruk van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.
Water met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 12,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.
*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 12,50 dH in Pieterburen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting verouderd zijn.
Feit is dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.
Rekensom voor 12,50 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Pieterburen is het dus beslist nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.