6,30 dH. Zo hard is het water in Pietersbierum (Pitersbierrum) minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkvormende deeltjes.
Maar het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Pietersbierum (Pitersbierrum) is 6,70 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Pietersbierum is een kleine woonplaats met 155 inwonenden. Pietersbierum ligt in de gemeente Franekeradeel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
De beleving van een gegeven hardheid is erg subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 6,30 dH "OK" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen aanvaarden.
Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water van 6,30 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.
*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,30 Duitse graden in Pietersbierum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.
Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 6,30 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalk.
Onthard drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Pietersbierum is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.