De waterhardheid van het water in Pieterzijl is 9,00 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.
Pieterzijl is een kleine woonplaats met 230 inwonenden. Pieterzijl ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Zuidhorn.
De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is nogal subjectief. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 9,00 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand voor lief nemen.
Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 9,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.
*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen heldere uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 9,00 Duitse graden in Pieterzijl**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.
Calculatie voor 9,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.
Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Pieterzijl is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 9,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.