7,34 dH. Zo hard is het leidingwater in Posterholt (Postert) minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Posterholt (Postert) is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.
Posterholt biedt plaats aan 4.085 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Posterholt hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Roerdalen.
Mensen kunnen een hardheid van 7,34 dH "normaal" vinden. De beleving van de gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.
Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.
*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Posterholt**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.
Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 7,34 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Praktisch iedereen beleeft zacht leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Posterholt is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.