Het leidingwater in Prinsenbeek heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 7,90 dH. Dit is tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalk.
Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Prinsenbeek is 10,70 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.
Prinsenbeek telt 11.550 inwoners. Dit is een naar verhouding kleine woonplaats. Prinsenbeek bevindt zich in de gemeente Breda. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,90 dH "geen probleem" vinden en dus het schoonmaken van de tegels voor lief nemen.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,90 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.
*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 7,90 Duitse graden in Prinsenbeek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.
Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 7,90 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.
Praktisch iedereen ervaart volledig onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Prinsenbeek is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 7,90 naar 0 dH te verminderen.