7,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Punthorst. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Punthorst biedt plaats aan 940 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Punthorst ligt in de gemeente Staphorst. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.
De perceptie van een bepaalde waterhardheid is erg persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 dH "OK" vinden en dus het ontkalken van de kranen dulden.
Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.
*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,50 Duitse graden in Punthorst**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.
Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 7,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.
Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Punthorst is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 7,50 naar 0 dH te reduceren.