6,00 dH. Zo hard is het water in Purmer minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.
Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Purmer is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.
Purmer telt 150 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Purmer hoort bij de gemeente Waterland. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.
Men kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.
Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.
*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Purmer**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.
Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.
Onthard water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Purmer is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH te reduceren.