9,50 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Raard. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkdeeltjes.
Raard is een kleine woonplaats met 220 inwoners. Raard is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Dongeradeel.
De indruk van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 9,50 Duitse graden "normaal" vinden en het ontkalken van de douchewand voor lief nemen.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat water met een hardheid van 9,50 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 9,50 dH in Raard**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 9,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalk.
Iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine restant komt het meest voor in gebieden met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Raard is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 9,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.