Het drinkwater in Reahûs (Roodhuis) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,20 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.
Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Reahûs (Roodhuis) is 8,30 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.
Reahûs biedt plaats aan 180 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Reahûs bevindt zich in de gemeente Littenseradiel. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
De indruk van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,20 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de kranen voor lief nemen.
Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat water van 6,20 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.
*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen heldere conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,20 Duitse graden in Reahûs**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.
Berekening voor 6,20 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.
Iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Reahûs is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,20 naar 0 dH te verminderen.