Het leidingwater in Ressen heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,40 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalk.
Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Ressen is 7,50 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Ressen is een erg kleine woonplaats met 120 inwoners. Ressen bevindt zich in de gemeente Lingewaard. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.
Mensen kunnen hardheid van 7,40 Duitse graden "OK" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.
Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 7,40 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.
*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,40 dH in Ressen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.
Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 7,40 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkdeeltjes.
Een ieder ondervindt kalkvrij water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ressen is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 7,40 naar 0 Duitse graden terug te brengen.