5,80 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Reutum. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 5,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,58 kilogram kalkaanslag.
Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Reutum is 11,80 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.
Reutum telt 1.220 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Reutum is onderdeel van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Tubbergen.
De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,80 Duitse graden "acceptabel" vinden en het ontkalken van de kranen dulden.
Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 5,80 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.
*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 5,80 Duitse graden in Reutum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar soms kan een waarde verouderd zijn.
Feit is dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.
Rekensom voor 5,80 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,80 dH x 180m3 = 18,58 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine residu komt veelal voor in streken met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Reutum is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 5,80 naar 0 dH te reduceren.