10,10 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Riel. Dit geldt als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 10,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 32,36 kilogram kalkdeeltjes.
Riel telt 2.555 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Riel ligt in de gemeente Goirle. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
Iemand kan hardheid van 10,10 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 10,10 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.
*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 10,10 Duitse graden in Riel**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 10,10 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,10 dH x 180m3 = 32,36 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Riel is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 10,10 naar 0 Duitse graden te reduceren.