Waterhardheid Rijswijk (NB) (Woudrichem)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,36 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Rijswijk (NB). Dit noemen we behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub leidingwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Rijswijk (NB) is een kleine woonplaats met 1.715 inwonenden. Rijswijk (NB) hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Woudrichem.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Rijswijk (NB)

De indruk van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 10,36 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 10,36 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Rijswijk (NB) waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 10,36 Duitse graden in Rijswijk (NB)**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rijswijk (NB)

Becijfering voor 10,36 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Rijswijk (NB)?

Iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in streken met hard water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Rijswijk (NB) is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 10,36 naar 0 Duitse graden te reduceren.