Het drinkwater in Rottum heeft een waterhardheid van ongeveer 12,50 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.
Rottum is een kleine woonplaats met 185 inwonenden. Rottum hoort bij de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Eemsmond.
Men kan hardheid van 12,50 dH "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.
Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.
*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Rottum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.
Het is een feit dat alleen met onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.
Berekening voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.
Een ieder ervaart volledig kalkvrij water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Soms formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rottum is het dus beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH terug te dringen.