De hardheid van het water in Rozendaal is 3,70 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 3,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 11,85 kilogram kalkdeeltjes.
Rozendaal telt 1.490 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Rozendaal maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Rozendaal.
Iemand kan waterhardheid van 3,70 dH wellicht "prima" vinden. De indruk van de bepaalde waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.
Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water met een hardheid van 3,70 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.
*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 3,70 Duitse graden in Rozendaal**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.
Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 3,70 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 3,70 dH x 180m3 = 11,85 kilogram kalk.
Onthard kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rozendaal is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 3,70 naar 0 dH terug te brengen.