De minimale hardheid van het water in Ruinen ligt rond de 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Ruinen is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.
Ruinen is een kleine woonplaats met 3.565 inwoners. Ruinen is onderdeel van de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente De Wolden.
De indruk van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen accepteren.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat water van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Ruinen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.
Feit is dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.
Becijfering voor 6,38 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in gebieden met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ruinen is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.