6,38 dH. Zo hard is het water in 's-Gravenpolder minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in 's-Gravenpolder is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.
's-Gravenpolder is een kleine woonplaats met 4.665 inwonenden. 's-Gravenpolder is onderdeel van de gemeente Borsele. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.
De perceptie van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,38 dH "geen probleem" vinden en daarmee het boenen van de douchewand voor lief nemen.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.
*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in 's-Gravenpolder**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 6,38 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Praktisch iedereen ervaart zacht kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats 's-Gravenpolder is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH te verminderen.