De minimale waterhardheid van het leidingwater in 's-Heerenbroek is om en nabij de 6,10 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag.
Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in 's-Heerenbroek is 7,40 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.
's-Heerenbroek ligt in de gemeente Kampen. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.
U kunt een waterhardheid van 6,10 dH wellicht "normaal" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.
Water met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,10 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,10 dH in 's-Heerenbroek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 6,10 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ondervindt kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats 's-Heerenbroek is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,10 naar 0 Duitse graden terug te dringen.