7,34 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in 's-Hertogenbosch (Den Bosch). Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in 's-Hertogenbosch (Den Bosch) is 9,23 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.
's-Hertogenbosch hoort bij de top-vijftig steden van Nederland en is daarmee een tamelijk grote woonplaats met 107.870 inwonenden. 's-Hertogenbosch is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente 's-Hertogenbosch.
De beleving van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan zo een hardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden en het schoonmaken van de kranen aanvaarden.
Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.
*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 Duitse graden in 's-Hertogenbosch**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 7,34 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Een ieder ervaart volledig zacht drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats 's-Hertogenbosch is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te brengen.