9,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Saaksum. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub drinkwater. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.
Saaksum telt 100 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Saaksum is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Zuidhorn.
Mensen kunnen waterhardheid van 9,00 dH wellicht "normaal" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.
Water met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 9,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.
*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,00 Duitse graden in Saaksum**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.
Rekensom voor 9,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.
Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Saaksum is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 9,00 naar 0 dH te reduceren.