6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Santpoort-Zuid minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Santpoort-Zuid is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.
Santpoort-Zuid telt 3.210 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Santpoort-Zuid hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Velsen.
U kunt een waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.
Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.
*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen afgetekende conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Santpoort-Zuid**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Santpoort-Zuid is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.