6,30 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Schalsum (Skalsum). Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkvormende deeltjes.
Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Schalsum (Skalsum) is 6,70 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Schalsum biedt plaats aan 130 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Schalsum maakt deel uit van de gemeente Franekeradeel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
Iemand kan hardheid van 6,30 dH wellicht "prima" vinden. De ontvangst van de gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.
Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 6,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.
*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,30 Duitse graden in Schalsum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het staat vast dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 6,30 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag.
Praktisch iedereen ervaart volledig zacht leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Soms formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in oorden met hard water. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Schalsum is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,30 naar 0 dH te verminderen.