12,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Scharmer. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.
Scharmer telt 455 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Scharmer ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Slochteren.
De beleving van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 12,50 dH "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de douche dulden.
Water van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 12,50 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.
*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 dH in Scharmer**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 12,50 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.
Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Scharmer is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH te verminderen.