Waterhardheid Schiermonnikoog (Schiermonnikoog)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,50 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Schiermonnikoog. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 kraanwater. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.

Schiermonnikoog is een erg kleine woonplaats met 960 inwoners. Schiermonnikoog ligt in de gemeente Schiermonnikoog. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Schiermonnikoog

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,50 Duitse graden "geen probleem" vinden. De beleving van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 6,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Schiermonnikoog waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,50 dH in Schiermonnikoog**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Schiermonnikoog

Rekensom voor 6,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Schiermonnikoog?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in plaatsen met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Schiermonnikoog is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.