6,38 dH. Zo hard is het drinkwater in Schoondijke minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Schoondijke is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.
Schoondijke is een kleine woonplaats met 1.485 inwoners. Schoondijke hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Sluis.
U kunt hardheid van 6,38 dH wellicht "normaal" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.
Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.
*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Schoondijke**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Een ieder beleeft kalkvrij water als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schoondijke is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH terug te dringen.